Wednesday, February 3, 2010

Jenis - Jenis Herba Kopi Kelapa Dara

KELEBIHAN KRIMER KELAPA DARA
Minyak kelapa dara mampu mengaktifkan atau melancarkan sistem metabolisma, mampu menyokong sistem imunisasi tubuh dan teruji dalam mengatasi masalah thyroid. Yang menggembirakan, minyak kelapa dara tidak mengandungi ‘trans fatty acids’ yang didapati merbahaya pada tubuh yang selalu terdapat pada minyak tumbuhan. (‘Trans fatty acids’ boleh meningkatkan paras bahaya kolesterol yang menyebabkan arteries tersumbat, sakit jantung dan type II diabetes).
Sehingga kini, melalui penyelidikan telah dibuktikan bahawa minyak kelapa dara mampu mengurangkan risiko sakit jantung, memperbaiki sistem penghadaman, mempertingkatkan tenaga harian, membantu mereka yang mengidap diabetes dan kelesuan yang teruk, berkesan dengan baik sebagai pra cuci kondisioner rambut (pre wash hair condisioner), menurunkan berat badan dan mengembalikan keremajaan kulit, mengatasi psoriasis, ruam, eczema serta menghalang kulit berkedut.
KENYATAAN PAKAR
“ Minyak kelapa dara adalah minyak paling menyihatkan di dunia.”
Dr. Bruce Fife : Director of the Southern Colorado Chapter of the Weston A. Price Foundation.
“Minyak kelapa dara mempunyai sifat-sifat anti virus, anti bacteria, anti kulat dan anti parasit semulajadi yang membantu mengawal berbagai penyakit”.
Dr. John J. Kabara, Ph.D, Professor Emeritus, Department of Chemistry and Pharmacology (Universiti Michigan –USA)
“Minyak kelapa dara berdiri gagah sebagai minyak yang paling menyihatkan yang boleh anda gunakan. Ia mengandungi selautan khasiat kesihatan serta khazanah penyelidakan yang amat berharga. Saya sesungguhnya sangat inginkan agar anda menjadikan minyak kelapa dara sebagai sebahagian daripada pelan harian pemakanan anda”.
Dr. Mark Atkinson : Holistic Medical Pyysician MBBS Bsc (Hons)FRIPHH FCMA BETD SAC DIP (Clinical Nutrition)
“Minyak Kelapa Dara adalah salah satu ‘functional food’ yang sangat penting untuk abad ke 21. Dengan terdapatnya data serta maklumat klinikal dan saintifik berhubung dengan khasiat kesihatan dan sifat-sifat antimicrobial yang ada pada lauric oil secara amnya dan minyak kelapa secara khususnya, menjadikannya sangat menarik.”
Prof. Mary G. Enig: Director,Nutritional Science Division, Enig Associates, Inc. 11120 New Hampshire Avenue 500 Silver Spring, MD 20904-263USA

AMERICAN GINSENG
Kebaikan Ginseng
Ginseng digunakan untuk meninggikan daya ketahanan fizikal dan mental manusia, meningkatkan tenaga, menstabilkan fisiologi badan, merendahkan paras kolesterol dan mencegah penyakit kanser. Selain itu, peranan tradisional ginseng adalah meningkatkan keharmonian seks. Ginseng juga menguatkan fizikal badan untuk melawan keletihan. Kajian menunjukkan bahawa penggunaan ginseng yang kerap menbawa manfaat untuk penyakit Alzheimer’s (penyakit hilang ingatan / nyanyuk), menangani penyakit diabetes (merendahkan kandungan gula dalam badan), mengatasi masalah penuaan (aging process), menguatkan sistem keimunan dan lain-lain lagi. Berikut merupakan keterangan lanjut tentang kebaikan ginseng :
 1. Mengurangkan tekanan kehidupan
 2. Tekanan, kecergasan dan daya ketahanan
 3. Kardiovaskular
 4. Menguatkan sistem keimunan
 5. Merawati kanser
 6. Diabetes
 7. Menambah keharmonian suami-isteri
 8. Penuaan
GINKGO BILOBAFAEDAH DALAM PERUBATAN
Merujuk kepada kajian yang dijalankan di makmal mendapati kebanyakan professional dalam bidang penjagaan kesihatan mencadangkan ginkgo untuk masalah kesihatan berikut :

 1. Dementia (penyakit otak) dan Alzheimer
 2. Masalah Mata
 3. Intermittent Claudication
 4. Lemah daya ingatan
 5. Tinnitus
 6. Kegunaan Lain
HORNY GOAT WEED
Horny goat weed atau nama saintifiknya epimedium sagittatum adalah antara herba yang bertindak sebagai agen afrodisia yang boleh meningkatkan keinginan seks termasuk menambah penghasilan libido bagi lelaki dan wanita, memperbaiki tahap ereksi lelaki, mengembalikan keinginan seks, melegakan kelesuan dan membantu melegakan gejala akibat menopause bagi wanita seperti kemurungan, kurang minat terhadap seks dan kekeringan faraj.

Horny Goat Weed telah digunakan dalam perubatan tradisional cina melebihi 1000 tahun dahulu. Kini, horny bukan saja merupakan ubat tradisional cina yang penting bahkan juga semakin dikenali di serata pelusuk dunia. Horny merupakan tumbuhan berdaun yang tumbuh meliar dan banyak terdapat di kawasan beraltitud tinggi.

Horny Goat Weed yang nama genusnya adalah Epimedium, juga dikenali sebagai Barrenwort, Bishop's Hat, Fairy Wings dan juga Yin Yang Huo (Chinese: 淫羊藿), sehingga kini ditemui sekurang-kurangnya sekitar 60 atau lebih spesies yang dikategorikan sebagai herbaceous flowering plants dalam keluarga Berberidaceae. Majoriti ditemui di Selatan China, Eropah, Asia Tengah, Selatan dan Timur Asia.

Spesies Epimedium adalah jenis menjalar dan perennials. Majoriti berbunga dengan four-petaled "spider-like" pada musim bunga. Kebanyakan dipercayai sebagai aphrodisiacs.

APHRODISIAC
Kebanyakan spesies Epimedium adalah disahkan mempunyai kualiti aphrodisiac. Menurut lagenda, sifat tersebut ditemui oleh penternak kambing Cina, yang mendapati aktiviti seksual ternakannya meningkat selepas ia memakan herba tersebut. Ia dijual sebagai suplemen kesihatan sama ada dalam bentuk herba atau dalam bentuk pill dan kadang-kadang dicampurkan dengan suplemen lain.

Bahan aktif dalam Epimedium adalah icariin, yang boleh ditemui dalam ekstrak standard kekuatan dari 5% sehingga 60% potent. Sementara kekuatan di atas paras tersebut selalunya digunakan untuk kegunaan makmal sahaja. Icariin dilaporkan berperanan dengan pertambahan paras nitric oxide, yang mana akan menjadikan smooth muscle ‘relax’.

SAW PALMETTO
KEGUNAAN DAN KEBAIKAN
Adapun khasiat dan manfaat Saw Palmetto telah diketahui sejak berabad lamanya oleh penduduk asli Florida yang sangat bergantung dengan buahnya sebagai antara makanan utama. Ia juga termasuk sebagai sebahagian herba penawar masalah lelaki bagi masyarakat Indies.

Kini herba ini digunakan secara meluas terutamanya bagi merawat kes yang berkaitan dengan BPH (nonmalignant enlargement of the prostate gland). Ada beberapa factor telah dikenalpasti memainkan peranan penting dalam perkembangan BHP. Diantaranya ialah fungsi testes dan paras kritikal androgens sebagai satu keperluan dalam perkembangan BHP. Keduanya adalah berlakunya perubahan metabolisma prostatic androgen yang cenderung kepada terkumpulnya dihydrotestosterone (DHT), Ketiganya pertambahan nisbah plasma estrogens dengan androgens.

Kajian klinikal terakhir membuktikan bahawa ekstrak saw palmetto sangat bermanfaat dalam BPH. Adapun mekanisma tindakbalasnya dalam merawat BHP adalah dengan menghalang perubahan testosterone kepada DHT, agen yang bertanggungjawab dalam pembesaran prostate. Disamping itu ekstrak saw palmetto juga menghalang ‘binding’ DHT dengan ‘receptors’ yang menghalang tindakbalasnya. Ia juga menunjukkan kesan inhibitory bagi androgen dan ‘estrogen nuclear receptors’. Bagaimanapun ia berlaku tanpa mengganggu paras testosterone, follicle-stimulating hormone, dan luteinizing hormone. Terlebih penting Saw Palmetto tidak mendatangkan kesan paras PSA, oleh itu ia tidak menghalang untuk dilakukan ujian PSA untuk mengesan kanser.

Hari ini Saw Palmetto kekal sebagai herba utama bagi rawatan prostat, mengatasi herba-herba lain atau kombinasinya dengan herba-herba lain.

Fungsi lain yang popular dalam hal penggunaan Saw Palmetto adalah pembesaran payudara (natural breast enlargement) dan apa-apa juga yang berkaitan dengan rawatan payudara, dan juga yang berkaitan dengan viagra alami dan impotensi.

TRIBULUS TERRESTRIS
SEJARAH DAN KAJIAN SAINTIFIK
Masyarakat dari seluruh dunia telah menggunakan pohon Tribulus Terrestris untuk kesihatan secara menyeluruh, menguatkan kesihatan fungsi libido(keinginan nafsu syahwat) dalam kadar normal dan menguatkan otot.
Disebabkan oleh kelebihannya, para atlet telah menggunakan ekstrak Tribulus Terrestris dietary supplement untuk meningkatkan tenaga, membekalkan kesihatan fungsi hormon, meningkatkan pergerakan otot dan memberikan tenaga kepada atlet semasa sesi latihan.
Tribulus Terrestris mengandungi steroidal saponins, alkaloids, flavanoids dan kandungan protodioscinnya dipercayai mempengaruhi kesannya terhadap hormon, libido dan komposisi tubuh. Kajian klinikal Tribulus Terrestris menunjukkan herba ini mampu menguatkan kesihatan fungsi libido manusia dan mampu menambah kesihatan tekanan darah dan kadar kolesterol dalam kadar yang normal.

KEGUNAAN DAN KEBAIKAN
 • Sebagai diuretik yang tidak miang dan urinari antiseptik. Digunakan untuk disurea, sakit batu karang dan kencing tidak lawas.
 • Digunakan dalam pelbagai formula herba untuk mengubati sakit kepala, masalah mata seperti gatal-gatal, konjunktivitis (radang pada membran mata), lemah penglihatan dan kegelisahan. Ianya digunakan untuk mengubati darah tinggi dan sakit tulang rusuk.
 • Kesan hormon pengimbang dalam Tribulus Terrestris untuk wanita ialah herba ini sesuai untuk sindrom premenstrual dan sindrom menopausal.
 • Mengandungi sterols seperti betasitosterol atau stigma. Bahan ini melindungi prostat daripada membengkak dan dalam kombinasi dengan X steroidal saponins, melindungi prostat daripada kanser.
 • Digunakan dalam kes mati pucuk dan spermaturia kerana ianya membantu untuk meningkatkan luteinising hormone(LH) memperbaiki pensistensisan hormon testikular seks lelaki. Jadi, ianya merupakan pembangkit syahwat secara semulajadi.
 • Kegunaan tradisional Tribulus Trerrestris telah ditemui efektif dalam gout.

Luteinising hormone ; dihasilkan oleh kelenjar pituitari dan berperanan mengawal penghasilan testosteron dan kadar serum secara semulajadi

No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.